Unica Coaching Logo
Unica Coaching

Steun voor jou als partner

Als er dingen in je relatie niet vanzelf gaan, dan helpt het enorm om steun te ervaren in je omgeving. Heb jij iemand in je omgeving waarbij je jouw verhaal kwijt kunt? Of vind je geen begrip? Waar tref je gelijkgestemden?

Het helpt enorm als je af en toe even stoom kunt afblazen. Probeer iemand in je omgeving te vinden waarbij dat kan en mag. Iemand die je in vertrouwen te nemen, bijvoorbeeld een familielid, vriendin, praktijkondersteuner, of ander persoon waar je je prettig bij voelt.

Geen begrip in je omgeving

Soms blijft het lastig om je verhaal kwijt te kunnen. Bijvoorbeeld omdat je omgeving niets merkt van het autisme van jouw partner, of omdat de mensen om je heen niets van autisme willen weten.

Buiten de vertrouwde omgeving proberen mensen hun autistische kenmerken vaak te camoufleren. Dit kan bewust zijn, omdat ze niet willen opvallen, of normaal mee willen doen met anderen. Dit kan ook onbewust zijn, doordat ze niet beter weten dan mee moeten doen in de samenleving. Thuis, in hun vertrouwde omgeving kunnen ze weer ontspannen en moeten ze bijkomen van de inspanning die ze geleverd hebben. De spanning komt eruit. Dat kan heel vervelend voelen: bij anderen doet je partner enorm z’n best en jij bent zijn uitlaatklep.

Ontmoet gelijkgestemden

Collega-coach Stienke de Jager en ik hebben de Krachtdag voor partners opgezet. Hierbij hebben we gemerkt dat het ontmoeten van gelijkgestemden als een warm bad ervaren wordt. Het vinden van (h)erkenning geeft warmte en kracht. Stienke is leidt deze Krachtdagen nu zelf. Meer informatie hierover vind je op Autisme Krachtdag voor partners – Coaching bij autisme.

Omdat ik ervaren heb wat de kracht is van het ontmoeten van partners, organiseer ik bijeenkomsten voor vrouwen die in ditzelfde bootje zitten. Steeds weer een ander thema en andere invulling. Dit is op de laatste vrijdag van de maand van 10.00-12.00 uur. Meer informatie vind je op

Mensen met autisme kunnen significante verbeteringen bereiken!