Unica Coaching Logo
Unica Coaching

Relatietherapie bij autisme

Waar mensen samenleven zijn er soms spanningen. We zijn tenslotte allemaal uniek en hebben ieder onze eigen behoeften. Heel menselijk dus als er ruzies en problemen zijn in je relatie.

Als autisme een rol speelt in je relatie kan het verschil in informatieverwerking en wederkerigheid meer dan eens voor problematische situaties zorgen. Hoe zorg je ervoor dat dit geen wig tussen jullie slaat?

Relatieproblemen komen in de beste relaties voor. Het is geen teken van een slechte relatie of mismatch. Het gaat erom hoe je met onbegrip, boosheid, meningsverschillen omgaat.

Wanneer is het handig om aan relatietherapie te denken?
– Als je merkt dat jullie problemen steeds erger worden.
– Als je het gevoel hebt dat jullie uit elkaar groeien.
– Als geen idee hebt hoe je de ruzies kunt stoppen.
– Als jullie niet in elkaars behoeften kunnen voorzien.
– Als er niet meer gecommuniceerd wordt met elkaar.

TIP Zorg dat er bij relatietherapie aandacht is voor het feit dat autisme (mogelijk) een rol speelt.

Als er voorbij gegaan wordt aan de factor autisme, dan blijven problemen vaak terug komen.

In de relatietherapie die ik geef is Verbindende Communicatie de basis. Achterhalen wat je nodig hebt en leren hoe daar verantwoordelijkheid voor kunt nemen. En daarnaast gaat het om openstaan voor de ander. Weten hoe je kunt kiezen hoe je reageert, zonder emoties de overhand te laten krijgen.

Je leert hoe je elkaar kunt blijven zien en horen, zonder in vijandigheid te raken. Hoe je makkelijker in verbinding blijft met elkaar. Zo kom je tot oplossingen voor problemen waar jullie allebei tevreden mee zijn.

Omdat ik uit ervaring weet wat het is om met autisme te maken te hebben in je liefdesrelatie, snap ik welke problemen er kunnen spelen. Ik vind niets gek of raar, bied ruimte aan ieders eigenheid en hecht grote waarde aan vertrouwen, openheid, respect en veiligheid.

Relatietherapie bij autisme: werkveld Brabant en Gelderland.

Voorkom dat de barstjes in je relatie doorscheuren en een breuk veroorzaken.