Unica Autismecoaching

Hallo, ik ben Sylvia, autismecoach

Mijn visie: geef je ‘anders zijn’ de ruimte

Als autisme onderdeel van je leven is, pas je meestal niet in de snelstromende rivier die onze samenleving is. Zolang je daar tegen vecht, kost het je nog meer energie dan omgaan met autisme al doet. Dan kun je beter een kabbelend beekje opzoeken en oplossingen vinden die het leven veraangenamen, ook al is dat niet zoals de rest van de mensen het doet. Dat kabbelende beekje is net zo mooi en het zorgt voor een prachtige diversiteit in de samenleving.

Wat je over mij moet weten

Als ik ergens naartoe ga, neem ik graag de kortste route en dan zijn onverharde, kronkelige paadjes soms onvermijdelijk. Ik kom rustig over, maar kan confronterend zijn en berekende risico’s nemen. Ik ben een puzzelaar, steeds op zoek naar de juiste stukjes voor de puzzel waar ik mee bezig ben, hoe onlogisch die puzzelstukjes ook mogen lijken.

Ik hou van mensen die anders zijn, maar het kostte me bijna mijn relatie

Vanuit huis heb ik de interesse in ‘niet standaard’ mensen meegekregen. Werd er al gediscussieerd waarom mensen waren zoals ze waren. En zo kreeg ik mee dat ‘anders zijn’ heel boeiend is.

De man die ik getrouwd ben is dan ook niet echt standaard. Ik grapte wel eens dat hij wat autistische trekjes had. Na de komst van onze 2 kinderen, waren het echter geen trekjes meer, maar dagelijkse aanwezigheid en energievreters. We probeerden doekjes tegen het bloeden: ouderschapsverlof, structureel minder werken, andere functie. Alles werkte even, maar bleek geen oplossing. In huis werd het er niet gezelliger op. De kinderen gaven teveel prikkels, er was boosheid, onenigheid, onbegrip, verdriet, balen dat onze relatie niet vanzelf liep, miscommunicatie. Hoewel ik positief ingesteld ben en denk in oplossingen, riep zelfs deze trouwe hond op een bepaald moment uit: “Dan ga maar weg, ik kan het beter alleen doen!” Dat was schrikken… en zeker niet wat ik wilde. De man die mijn grillen geen probleem vindt, mijn rots in de branding, mij door dik en dun steunt en wil dat ik het goed heb, wilde ik eigenlijk niet kwijt.

Sylvia van Casteren foto- Stefan Heijdendael-4204
Sylvia van Casteren foto- Stefan Heijdendael-4394

Mijn man heeft autisme

Doordat ik nu weet hoe autisme werkt en wat het doet in interactie met anderen, kan ik vaker begrip opbrengen, onconventionele oplossingen bedenken die werken voor onze relatie en in ons gezin. Ik kan accepteren hoe wij ons onderscheiden van andere gezinnen en loopbanen afwijkend zijn van die van anderen. Nu kan ik trots zijn op wat ons uniek maakt.

De kers op de taart is dat ik dit nu ook anderen kan schenken als autismecoach. Dat ik mensen die ‘geen dertien in een dozijn zijn’ mag leren kennen, dat ze mij een kijkje geven in hun leven. Dat ik als autismecoach heerlijk kan puzzelen om passende adviezen te geven en ongewone mogelijkheden kan laten zien.

Ik ben me gaan verdiepen in autisme, lezen, leren, praten en zo ging er ‘een brein voor mij open’. Het werd me duidelijk waar de verschillen liggen, hoe druk het in een ogenschijnlijk rustig hoofd kan zijn, hoeveel impact dit heeft op het stressniveau en welke invloed dit kan hebben op gedrag en reacties. Als autismecoach zet ik dit graag in voor anderen. 

Waarom Unica?

Maatoplossing door afstemming op jouw situatie

Gebruik maken van je kwaliteiten en talenten

Unieke, ervaringsdeskundige begeleiding

Gericht op harmonie in je relatie

Aandacht voor de gezinsdynamiek

Betrokkenheid partner welkom

Wat klanten zeggen

Wil jij ook verbetering?

Ik denk graag met je mee over jouw situatie in een persoonlijke Autisme Situatie Scan. Dit is een kosteloos, vertrouwelijk gesprek (telefonisch, online of live). Hierin krijg je meteen tips en geef ik aan welke mogelijkheden ik zie voor jou en je gezin.