Unica Coaching Logo
Unica Coaching

Over mij

Ik hou van mensen die anders zijn, maar het kostte me bijna mijn relatie

Vanuit huis heb ik de interesse in ‘niet standaard’ mensen meegekregen. Werd er al gediscussieerd waarom mensen waren zoals ze waren. En zo kreeg ik mee dat ‘anders zijn’ heel boeiend is.

De man die ik getrouwd ben is dan ook niet echt standaard. Ik grapte wel eens dat hij wat autistische trekjes had. Na de komst van onze 2 kinderen, waren het echter geen trekjes meer, maar dagelijkse aanwezigheid en energievreters. We probeerden doekjes tegen het bloeden: ouderschapsverlof, structureel minder werken, andere functie. Alles werkte even, maar bleek geen oplossing. In huis werd het er niet gezelliger op. De kinderen gaven teveel prikkels, er was boosheid, onenigheid, onbegrip, verdriet, balen dat onze relatie niet vanzelf liep, miscommunicatie. Hoewel ik positief ingesteld ben en denk in oplossingen, riep zelfs deze trouwe hond op een bepaald moment uit: “Dan ga maar weg, ik kan het beter alleen doen!” Dat was schrikken… en zeker niet wat ik wilde. De man die mijn grillen geen probleem vindt, mijn rots in de branding, mij door dik en dun steunt en wil dat ik het goed heb, wilde ik eigenlijk niet kwijt.

Mijn man heeft autisme

De kers op de taart is dat ik dit nu ook anderen kan schenken. Dat ik mensen die ‘geen dertien in een dozijn zijn’ mag leren kennen, dat ze mij een kijkje geven in hun leven. Dat ik heerlijk kan puzzelen om passende adviezen te geven en ongewone mogelijkheden kan laten zien.

Ik ben me gaan verdiepen in autisme, lezen, leren, praten en zo ging er ‘een brein voor mij open’. Het werd me duidelijk waar de verschillen liggen, hoe druk het in een ogenschijnlijk rustig hoofd kan zijn, hoeveel impact dit heeft op het stressniveau en welke invloed dit kan hebben op gedrag en reacties.

Doordat ik nu weet hoe autisme werkt en wat het doet in interactie met anderen, kan ik vaker begrip opbrengen, onconventionele oplossingen bedenken die werken voor onze relatie en in ons gezin. Ik kan accepteren hoe wij ons onderscheiden van andere gezinnen en loopbanen afwijkend zijn van die van anderen. Nu kan ik trots zijn op wat ons uniek maakt.

Mijn visie: geef je ‘anders zijn’ de ruimte

Als autisme onderdeel van je leven is, pas je meestal niet in de snelstromende rivier die onze samenleving is. Zolang je daar tegen vecht, kost het je nog meer energie dan omgaan met autisme al doet. Dan kun je beter een kabbelend beekje opzoeken en oplossingen vinden die het leven veraangenamen, ook al is dat niet zoals de rest van de mensen het doet. Dat kabbelende beekje is net zo mooi en het zorgt voor een prachtige diversiteit in de samenleving.

Wat je over mij moet weten

Als ik ergens naartoe ga, neem ik graag de kortste route en dan zijn onverharde, kronkelige paadjes soms onvermijdelijk. Ik kom rustig over, maar kan confronterend zijn en berekende risico’s nemen. Ik ben een puzzelaar, steeds op zoek naar de juiste stukjes voor de puzzel waar ik mee bezig ben, hoe onlogisch die puzzelstukjes ook mogen lijken.

Als je mij beter zou kennen, dan zou je weten dat

sylvia van casteren autismecoach man met autisme

Is er iets in mijn verhaal dat je aanspreekt en wil je graag kennismaken? Vul dan het contactformulier in via bovenstaande button. Ik kijk uit naar je reactie!

Ik maak graag kennis met je

Tijdens de autismeweek 2021 mocht ik voor het Brabants Dagblad meewerken aan een artikel over autisme. Klik op de foto om het artikel te lezen.

Ik puzzel graag voor een beter leven met autisme