Unica Coaching Logo
Unica Coaching

Mijn partner heeft autisme

Als je partner (vermoedelijk) autisme heeft, dan merk je dat in je relatie. Hoe ga je daar nu mee om? Is er iets aan te doen, of moet je het nemen zoals het is?

Je partner kan bijvoorbeeld last hebben van geluid, licht, aanrakingen, woede-uitbarstingen hebben, zich langere tijd terugtrekken, moeilijk communiceren, zich niet kunnen inleven in jou, dingen heel letterlijk nemen, snel moe en overbelast zijn.

Als partner van een man die in het autistisch spectrum zit, weet ik waar je tegenaan kunt lopen. Wil je een keer sparren of kijken wat ik voor jou of voor je partner kan doen? Neem contact met me voor een gratis gesprek.

Je relatie is niet meer wat het was

Toen je een relatie kreeg met je man of vriend, merkte je misschien wel wat ‘andere’ reacties dan anders bij hem. In de loop van jullie relatie kan dit ‘anders zijn’ extremer geworden zijn. Hoe meer er in jullie leven en relatie gebeurt, hoe meer jullie belast worden. Iemand met autisme ervaart vaak meer prikkels en sneller stress dan iemand zonder autisme. Dat kan als partner heel lastig zijn! Er kan dan veel op jou terecht komen, van huishouden tot opvoeding van de kinderen, van sociale contacten tot het vormgeven van jullie leven. Dat kan heel zwaar zijn.

Je bent voor je partner gevallen om de mooie eigenschappen. Maar op een bepaald moment blijkt het samen zijn toch niet heel eenvoudig. Je partner wordt snel boos als iets niet gaat zoals afgesproken, wil niet mee naar familie of feestjes, heeft problemen op het werk, heeft moeite met de kinderen, kan niet tegen het lawaai, wordt gestrest als er vriendjes komen spelen, snapt niet wat jij nodig hebt en lijkt weinig rekening te houden met zijn/haar omgeving.

Je voelt je eenzaam

Iemand met autisme denkt en reageert vaak anders dan iemand zonder autisme. Dit kan leiden tot problemen in de communicatie, elkaar niet snappen, reacties die uit het niets komen, of juist geen reactie. Het kan heel eenzaam voelen als je partner niet aanvoelt wat jij nodig hebt en je het idee hebt dat je veel op jouw schouders komt. En als je het er een keer met iemand over hebt, ervaar je onbegrip. Je omgeving ziet jullie als een fijn stel. Maar waarom voelt het dan zo anders, alsof het niet klopt, alsof mensen niet begrijpen wat jij meemaakt thuis?

Begrip voor jou en verbetering van je relatie

Hoe fijn zou het zijn als je even je hart kunt luchten en je merkt dat het niet raar is wat jij voelt? En hoe graag zou jij weer terugkeren naar die fijne tijd met elkaar? Uit eigen ervaring weet ik dat er van alles mogelijk is om in een relatie met een man met autisme verbetering te krijgen en het weer fijn te krijgen met elkaar.

Benieuwd wat ik voor jou kan betekenen? Neem vrijblijvend contact met me op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.

Mensen met autisme kunnen significante verbeteringen bereiken!