Unica Autismecoaching

Ja voor Jinek

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Heerlijk om weer zoveel nieuwe inzichten op te doen. Ik werd door een collegacoach gewezen op het boek ‘De kracht van autisme’ van Vera Helleman. En dat vind ik boeiend!

Het is niet overal even makkelijk leesbaar voor mij, maar het brengt mij naar de essentie van het verschil tussen autisme en neurotypisch. En dat geeft helderheid in dagelijkse situaties.

Acceptatie?!

Met nieuwe inzichten wil ik dan meteen aan de slag. Dus heb ik manlief regelmatig wat voorgelegd van wat ik las.

Laat ik nu bij hem ineens een beweging naar acceptatie van zichzelf bespeuren! Hij lijkt beter te snappen hoe het bij hem werkt en wat goed voor hem is en gaat nu wat beter voor zichzelf zorgen.

Eureka

Wat hem wellicht het meeste heeft gebracht?

Hij leeft het meest en het makkelijkste in het nu. Zich voorstellen hoe iets zal uitpakken in de toekomst? Lastig. Plannen maken wat te gaan doen? Moeilijk. Helder overzicht wat er op hem afkomt? Nee.

Het maakt dat hij moeilijk vooruit komt, want bij vooruit komen hoort vooruit kijken en een voorstelling maken van hoe dat gaat zijn.

Als je in het nu leeft kun je echter wel bedenken hoe iets nú voelt. Dus een keus maken voor een nu te zetten overzichtelijk stapje kan – als het goed voelt.

Wat een opluchting bij manlief dat hij zijn gevoel mag gaan volgen. Dat hij die klant – die hem zoveel stress bezorgde dat hij er bijna ziek van werd – heeft afgezegd. Zo krijgt het werk dat hem energie en uitdaging geeft meer ruimte.

En dat is goed voor hem, zijn humeur, zijn energie én onze harmonie.

Geen ‘maar het hoort zo’

Hoe vaak doe je iets omdat je “men” vindt dat het zo hoort? 
En wat krijg je ervoor terug?

Je hebt maar een bepaalde hoeveelheid energie per dag. Bij alles wat je doet dat niet goed voelt, verbruik je in meer of mindere mate energie. Dus van belang om hier bewust mee om te gaan.

Jong geleerd, oud gedaan

Dit inzicht kwam ook van pas toen dochter afgelopen weekend haar enkel verzwikt had. Dat was de eerste keer en het maakte haar helemaal van slag. Temeer omdat ze ook nog een sportwedstrijd had. Dat ging hem niet worden met zo’n bal op haar enkel.

Of ze wel kwam kijken naar de wedstrijd appte haar trainer. Ze wist het allemaal niet snikte ze.

Het duurde nog even voordat die wedstrijd begon, dus we hadden nog even tijd. Voor nu was het antwoord in elk geval nee.

Tot rust gekomen bij een tosti-lunch vroeg ik haar nogmaals of ze wilde gaan kijken. Ja, dat wilde ze wel! Het voelde nú goed. Ze is enthousiast naar de sporthal gefietst om de wedstrijd bij te wonen.

Vruchten plukken

Daar kan ik zelf natuurlijk ook iets mee. Ik probeer namelijk zelf ook steeds meer te luisteren en vertrouwen op mijn gevoel. 

Twee weken terug heb ik dus een fotoshoot gehad. Heel tevreden over het resultaat. Foto’s waar ik echt ík ben.

Prettige fotograaf die me op mijn gemak deed voelen. Zo vertelde Ik over mijn nieuwe website, mijn doel in mijn werk, de autismeweek die op handen is. 

Hij kreeg volop ideeën: persbericht sturen naar vrouwenbladen, professionele foto’s erbij, ga ervoor. En ook naar Jinek. Nee heb je, ja kun je krijgen!

Eva Jinek?!…. Mijn eerste gedachte was: “Dat is iets voor volgend jaar.” Mijn tweede gedachte was: “Mijn missie is aandacht vragen voor de problemen waar mensen tegenaan kunnen lopen. En voorkomen dat relaties maar blijven aanmodderen en pas hulp vragen als ze al (veel te) diep in de negatieve spiraal zitten.”

Persbericht sturen naar Jinek? Dat past in mijn missie.

Met deze beslissing zit ik natuurlijk nog niet zomaar in dat programma. Als ze contact op zouden nemen, dan heb ik dan weer een nieuwe keuze om te bepalen of ja zeggen goed voelt.

Mooie ontdekkingstocht

Ik blijf me verdiepen in de wonderlijke, mooie wereld van autisme. Ben voor nu nog lang niet uitgelezen in het boek ‘De kracht van autisme’.

Heerlijk om steeds weer extra mogelijkheden te zien voor mensen die met hun handen in het haar zitten. Die zelfs zijn gaan geloven dat de situatie niet meer kan verbeteren. Helpen mensen hun kracht te vinden. Daar ga ik voor.

Zit jij ook met een probleem op autistisch gebied waar je zelf maar niet uitkomt? Het geeft me voldoening om mee te denken en je op weg te helpen. Kosteloos, vrijblijvend, in vertrouwen. Laat het me weten zodat ik tijd voor je kan maken.