Unica Autismecoaching

Gezellig feestje?.. 😵

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Corona is naar de achtergrond en het sociale leven komt weer op gang. Feestje hier, etentje daar. Alles wat gevierd kan worden, wordt gevierd, inclusief nog wat achterstallige gedenkwaardige feiten.

Hoe is dat voor jou?

Kun je ervan genieten of laat je het (liever) aan je voorbij gaan?

Haalt het je uit balans of krijg je er juist energie van?

Gevoelig voor autistische burn-out

Sociale activiteiten zijn vaak reden van overprikkeling en stress voor mensen met autisme. Het kan zelfs bijdragen aan het ontwikkelen van een autistische burn-out. Deze wordt namelijk gevoed door:

🦎 Moeilijkheden op sociaal vlak camoufleren door je zo goed mogelijk aan te passen in sociale situaties.

📜 Graag aan de verwachtingen van anderen willen voldoen, maar moeite om helder te hebben wat die verwachtingen zijn. Lastig om het dan goed te doen…

🧨 Stressoorzaken zijn niet helder en/of er wordt onvoldoende rekening mee gehouden, waardoor je makkelijk uit balans raakt.

💥 Grote veranderingen in je leven.

Stress voorkomen

Jij weet vast goed hoe je je voelt als je totaal overprikkeld bent. Maar hoe ben je daar gekomen?

Stress bouwt zich op. Je lichaam reageert daarop en geeft signalen af. Ook al als er nog niet zoveel stress is. Als het je lukt deze signalen op te merken, dan kun je in actie komen om verder stressoploop tegen te houden.

Daarom is het nodig om jouw stress te leren kennen: weet welke signalen er zijn en wat jouw stressfactoren zijn. Zo kun je in een vroeg stress stadium in actie komen. Gaan ‘kiezen’ of je deze dingen opzoekt of juist uit de weg wilt gaan.

Houd jezelf in balans

Maak een overzicht van de dingen die jou energie kosten. Denk hierbij aan grote, maar ook de kleine energievreters. Een heel aantal kleine energievreters hebben tenslotte dezelfde omvang als een grote.

Las regelmatig een meetmoment in: voel je je in balans of voelt het niet zo fijn?

Neem actie als je je niet zo fijn voelt. Ga zo mogelijk de energievreters uit de weg of zorg dat je rust toevoert.