Unica Coaching Logo
Unica Coaching

De vermenigvuldiging van stress…

Kun je als je ouder wordt nou minder hebben?
Wordt je autisme erger in de loop der jaren?
Hoe kan het dat je zoveel meer last heb van prikkels?
Je lijkt wel een ander mens geworden, hoe kan dat toch?
Is het leven zoveel sneller geworden dat je niet meer kunt aanhaken?

Vroeger was het anders

Misschien heb je eerst een tijdje op jezelf gewoond. Hoefde je alleen aan jezelf verantwoording af te leggen wat je deed met je tijd. Kon je je tijd indelen zoals je zelf wilde. Of heb je bij je ouders gewoond totdat je ging samenwonen. In het ouderlijk nest, in het ritme dat je al jaren kende.

En toen kwam er de liefde. Je vond de vrouw waarmee je jouw leven wilde delen. De moeite waard om de invulling van je leven opnieuw te rangschikken. Er kwam een nieuw evenwicht wat goed was. Tijd voor elkaar. Tijd voor jezelf.

De voortplanting geeft uitdagingen

Met de komst van jullie kind(eren) werden jullie een gezin. En dat blijkt een grote impact te hebben. Alles wordt anders en er moet opnieuw evenwicht gevonden worden. Met meer uitdagingen:

Gemangeld door gezinshectiek

Hoe gek is het eigenlijk dat je meer stress ervaart tegenwoordig? Je hebt nu niet meer alleen met jezelf, maar met 2, 3 of misschien zelfs meer personen te maken in huis. Die allemaal iets van je willen op enig moment. Die prikkels afgeven. Die tegenwicht geven. Die je rust kunnen verstoren.

Hoe lastig is dat als sociale contacten veel van je vragen. Als je last hebt van bijvoorbeeld geluiden, geuren, bewegingen, veranderingen. Als het je moeite kost om te begrijpen hoe de ander zich voelt en te weten wat er van jou verwacht wordt. Als je het graag goed wilt doen voor je dierbaren, maar niet precies weet hoe je dat moet doen.

Het kan je flink veel stress en een benauwd gevoel geven.

Gezinsbuilding

Hoe kun je je relaxter voelen en als gezin beter samenwerken?

  1. Blijf met elkaar in gesprek: luister naar elkaar (= elkaar niet in de rede vallen) en sta open voor het gevoel van de ander.
  2. Bedenk samen oplossingen voor verbetering en ga deze uitproberen. Houd vast wat goed werkt en bedenk nieuwe oplossingen voor dingen die minder goed werken.
  3. Maak gebruik van elkaars kwaliteiten: sta toe dat de ander dingen van je overneemt en neem tips en aanwijzingen van de ander serieus.
  4. Besef dat er meerdere wegen naar Rome leiden: jouw manier is niet de enige. Geef de ander de kans om het op eigen manier te doen.
  5. Plan kwaliteitstijd in met je partner. Ga dingen doen waar jullie samen van genieten en leg de zorg voor de kinderen even bij iemand anders.
blog autisme ouders relatie liefde

Wekelijks verstuur ik mijn nieuwe blog met aanbiedingen en downloads als inspiratiemail. Is dat voor jou handig en interessant, meld je dan aan voor de Unica inspiratiemail.

Mensen met autisme kunnen significante verbeteringen bereiken!