Unica Coaching Logo
Unica Coaching

Hottub arrangement en applaus

Onduidelijkheid in communicatie is zo gebeurd. Zeker als er autisme in het spel is. Als het meezit is het meteen helder dat je op een ander spoor zit dan de ander. Maar helaas gebeurt het ook heel vaak ongemerkt. Totdat het erop aan komt.

Bed & Breakfast

Dat programma zaten we te kijken op tv. Drie Bed and Breakfast eigenaren overnachten bij elkaar en beoordelen elkaars B&B. Een eigenaresse vertelde bij het tonen van een van hun kamers: “We hebben ook een speciaal hottub arrangement, speciaal voor deze luxe kamer.” De prijs van de kamer bleek 5 Euro duurder dan de andere kamer.

De onduidelijkheidsbellen rinkelden bij mijn man. Hottub arrangement. Dat klinkt als een extra. Maar daar zeggen ze niets over. De kamer is 5 Euro duurder dan de andere. Hoe zit dat nou.

In dit geval ging de tv even op pauze, want dit moest eerst even uitgekauwd en opgehelderd worden. Maar veel vaker blijft het in zijn hoofd en mist hij een stuk van het programma (of de conversatie, of de gebeurtenis), omdat hij wel iets móet met die informatie.

Het applaus was de hint

Of dat verhaal dat ik een kind hoorde vertellen. Een invalmeester had volgende verteld:

Hij zat in een vliegtuig bovenin de lucht. Het vliegtuig bleek te zwaar en zat in de problemen. Er moest ballast uit. De piloot zei: “Iedereen moet zich aan de bagagerekken vasthouden.” Zo kon de onderkant van het vliegtuig losgelaten worden, zodat ze lichter waren. Maar er was nog 100 kilo teveel. De invalmeester was 100 kilo en besloot zich aan te melden als vrijwilliger om los te laten. Daarop klonk er applaus van de andere ‘inzittenden die hingen’ waardoor zij allemaal loslieten en de invalmeester als enige nog hing.

Door het kind werd beredeneerd dat het verhaal toch echt niet waar kon zijn. Want die mensen gaan echt niet applaudisseren als ze daar hangen..

Ik beaamde dat het verhaal niet waar zou zijn, maar dat het een mop was.

Breinkrakers

Bij mensen met autisme kunnen er heel andere denklijnen gevolgd worden. De informatie komt niet in hapklare brokken binnen. Vaak komt niet alle informatie binnen en duurt het even voordat alle stukjes gepuzzeld zijn tot een geheel waar je iets mee kunt.

Regelmatig wordt die puzzel echter verkeerd opgelost of missen er zoveel stukjes dat er geen overzicht komt.

Argh, waarom snap je het niet?!

In de praktijk kunnen er veel misverstanden, onduidelijkheden en frustratie ontstaan. Bij mensen met autisme bijvoorbeeld:

En degene zonder autisme kan bijvoorbeeld hiervan balen:

Inzet loont

Je kunt proberen om het beter te doen voor de ander:

Uitleg over jullie situatie

In elk gezin ontstaat een eigen cultuur. Hoe jullie met elkaar omgaan. De manier van communiceren. Hoe jullie de tijd invullen. Normen en waarden.

Dit geeft veiligheid. Maar kan je ook tegenhouden om te zien waar het misgaat. Om nieuwe dingen uit te proberen. Om objectief te kijken en oordelen.

In een exclusieve workshop voor jou en je partner (live of online) leg ik verbanden tussen negatieve patronen en invloed van autisme. En geef ik jullie tips hoe het beter kan.

Meld je aan voor zo’n workshop als je voelt dat er íets moet gebeuren. Als je niet wilt dat de relatie met je partner en kinderen knakt en beschadigd raakt. Om dingen niet verder te laten escaleren. Om in vertrouwen te horen welke mogelijkheden er voor jullie zijn om het weer fijn te krijgen met elkaar.

Mensen met autisme kunnen significante verbeteringen bereiken!