Unica Coaching Logo
Unica Coaching

Frustratie van lege tijd…

Bij het coachen van mijn eerste klant kwam het probleem van lege tijd meteen naar voren. Deze klant ervaarde een constante druk tijdens vrije tijd en kon helemaal niet ontspannen. Het was doodvermoeiend en het maakte het leven er niet makkelijk op. 

“Ik voelde me steeds gespannen en zocht rust in mijn vrije tijd. Door de coaching van Sylvia ervaar ik nu meer rust in mijn eigen denken en kan ik nu genieten van mijn vrije tijd. Bovendien geven vrienden aan dat ik rustiger geworden ben.
De stuwende kracht van presteren is weg en de erkenning dat ik zo ben geeft me een goed gevoel. Bij Sylvia vond ik een veilige plek waar ik door een proces van bewustwording heen kon. Ze is zorgvuldig, rustig, niet op de voorgrond en stelt de juiste vragen. 
Wonderlijk dat ik zo snel een omslag kon maken!”

Dat ik zo’n verschil kon maken op het dagelijks leven van deze klant gaf veel voldoening en bevestiging om door te gaan als autismecoach.
Voor al die mensen die nog dagelijks worstelen is er daarom deze blog over ‘niet ingevulde tijd’.

Wachten, vrije dagen, pauzes, vakantie: narigheid !

Lege tijd = narigheid. 

Waar veel mensen blij worden van tijd die ze vrij kunnen invullen, kan het voor iemand met autisme verschrikkelijk zijn.

Waarom is dat? Hoe komt het dat lege tijd niet zomaar voelt als tijd voor jezelf, waarin je tot rust kunt komen?

Kenmerk ‘niet ingevulde tijd’

Voor lege, niet ingevulde tijd is er geen plan. Het zegt het al: deze momenten zijn niet gevuld met bezigheden of afspraken. Dus deze tijd moet je zelf gaan invullen. En dat is makkelijker gezegd dan gedaan.

Vervelend, onbestemd gevoel

Lege tijd kan (ongemerkt) heel onaangenaam zijn.

Frustratie, opgelaten, zinloos, somberheid, opgejaagd, piekeren, depressiviteit, teleurstelling, uitstelgedrag. Ongevulde tijd kan voor veel negatieve gevoelens zorgen.

Misschien maak je jezelf verwijten. Je weet wel dat er van alles te doen is, maar het gebeurt niet. Het lukt je niet om er iets van te maken. De gevolgen kunnen grote negatieve impact hebben: je hebt een kort lontje, krijgt minder zelfvertrouwen, voelt je gefrustreerd, terneergeslagen, zet je relatie onder druk, zet je vast in je denken en doen… 

Bedenken en kiezen…

Dus, wat kun je doen?
Bedenken hoe je die lege tijd gaat invullen. Vanuit autistisch denken is dit vaak een tijdrovende, vermoeiende klus.

Voordat je alle mogelijkheden op een rij hebt… En dan, wat moet je kiezen? Waar kun je jezelf toe zetten?

Motivatie of lamlendig?

Als het je niet lukt om zelf structuur in je gedachten en keuzes te maken, dan bevestigt dat voor jezelf hoe een sukkel je bent. Waardeloos dat de tijd wegtikt en jou alleen maar energie kost in plaats van dat je uitrust…
Want het ís moeilijk!

Jij en lege tijd

Heb jij een idee welke uitwerking lege tijd op jou heeft? En wat dat doet in de relatie met je partner en je kind(eren)? 

Wil je nu wel eens weten waardoor de problemen bij jullie ontstaan? Hoe fijn zou het zijn als je weet welke stappen je kunt zetten om die leuke vader en fijne partner te kunnen zijn!

Ik help je graag om met jou die stappen in kaart te brengen.

Activiteiten voor jou in autismeweek

Over 2 weken begint de autismeweek. Er wordt veel georganiseerd, dus er is zeker iets dat voor jou interessant is. Kijk voor het algehele overzicht op Autismeweek | AutismeFonds.

Ik heb er zin in en heb nieuwe activiteiten voor die week gepland. Door de Corona maatregelen is er beperkte deelname mogelijk. Bekijk welke activiteit bij jou past en meld je snel aan, want vol = vol.

Mensen met autisme kunnen significante verbeteringen bereiken!